Maantietoa: Oaxaca

Oaxacan osavaltio sijaitsee Etelä-Meksikossa Tyynenmeren puolella eteläisen Sierra Madren vuorijonon alueella. Naapuriosavaltiot ovat lännessä Guerrero, pohjoisessa Veracruz, luoteessa Puebla ja idässä Chiapas. Oaxacan pinta-ala on 95364km² (noin yksi kolmasosa Suomen pinta-alasta) ja se on Meksikon viidenneksi suurin osavaltio. Asukasluku on noin 3,6 miljoonaa. Asukkaista ainakin yksi kolmasosa on alkuperäisväestöä. Oaxacassa asuu 16 eri alkuperäiskansaa, joilla jokaisella on oma kielensä ja kulttuurinsa. Suurimmat kansanryhmät ovat zapoteekit, mixteekit ja mazateekit. Hieman yli puolet koko Meksikon alkuperäisväestöstä asuu Oaxacassa.

Oaxacan sijainti Tyynenvaltameren ja Meksikonlahden välissä sekä vuoristoisuus tekee siitä yhden maailman biologisesti monimuotoisimmista alueista. Korkeuserot ja niiden myötä myös eri alueiden lämpötilaerot ovat suuria: osa alueesta on ympäri vuoden kuumaa tai kylmää. Ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeet vaihtuvat pinnanmuotojen sekä sijainnin, kosteuden ja korkeuden mukaan. Tyynenmeren rannikolla sää on kuumaa ja kosteaa, sisämaan suunnassa rannikkoalueella kuumaa ja kuivaa. Säätyyppi vaihtelee Sierra Madren alueella, jossa kasvaa viittä eri metsätyyppiä ikivihreästä trooppisesta metsästä tammimetsään. Ilmasto on leuto muualla osavaltiossa mutta kylmempi yli 2000 metrin korkeudessa. Pasaatituulet vaikuttavat myös ilmastoon ja vuoristot puolestaan ohjaavat tuulten suuntaa.

Oaxacan pinnanmuodot määräävät myös maankäytön mahdollisuuksia: asutuksen sijoittumista, elämäntapaa ja maatalouden harjoittamista. Viljelykelpoista maata on vähän, eroosio kuluttaa maaperää ja maanvieremien uhka on olemassa. Vuoristoinen, epätasainen maasto tekee myös kulkuyhteyksien rakentamisesta hankalaa. Maalaiskylät maissipeltoineen ovat keskittyneet ylätasanteiden ja kapeiden jokilaaksojen tasaisille alueille: Oaxaca on Meksikon harvaan asutuimpia alueita. Läntinen Oaxaca on metsänhakkuiden, eroosion ja maatalouden kuluttamaa. Kivilajit ja kallioperän laatu ovat mahdollistaneet mineraalien louhinnan mutta luonnonvarojen hyväksikäyttö on tuhonnut ympäristöä.

 

 

Matkailu

Osavaltion pääkaupunki Oaxaca de Juárez eli lyhyemmin Oaxaca sijaitsee noin 1500 metrin korkeudella merenpinnasta. Asukasluku on noin 450 000. Oaxaca de Juárezin siirtomaa-aikainen arkkitehtuuri ja ruokaperinteessäkin näkyvä alkuperäiskansojen kulttuuri houkuttelevat turisteja: Oaxaca de Juárez on Meksikon maaseutualueen tunnetuimpia matkailukohteita ja siellä järjestetään omaleimaisia fiestoja. Kaupungissa on myös Mercado de Abastos, Meksikon suurin alkuperäisväestön käsitöiden markkina-alue. Oaxacan historiallinen keskusta sekä zapoteekkien muinainen seremoniakeskus Monte Albánin alueella noin yhdeksän kilometrin päässä kaupungista ovat Unescon maailmanperintökohteita. Monte Albánin lisäksi Oaxacan osavaltion kuuluisia esikolumbiaanisia kohteita ovat Mitlan ja Yagulin argeologiset alueet.

Oaxacan rannikon Puerto Escondido, Zipolite, Mazunte ja Puerto Angel kuuluvat Meksikon parhaisiin ja suosituimpiin rantalomakohteisiin. Tyynenmeren rannikolla sijaitsee myös nykyaikainen lomakeskus Bahías de Huatulco, joka ei ole muodostunut Cancúnin veroiseksi megakohteeksi Meksikon hallituksen toiveista huolimatta. Turistit ovat perinteisesti tulleet Meksikoon auringonpaisteen ja rantojen takia mutta sisämaan karut vuoristot ja metsät saavat yhä useamman seikkailunhaluisen matkailijan patikoimaan tai harrastamaan vuorikiipeilyä.

Oaxacan matkailuimagoon kuuluu upeiden vuoristomaisemien lisäksi intiaanien värikäs kulttuuri, mutta matkailijoiden mukanaan tuoma raha ei useinkaan hyödytä köyhää alkuperäisväestöä. Kävijöitä ei eksy jokaiseen syrjäiseen kylään niin paljon, että matkailu olisi kannattava elinkeino eivätkä läheskään kaikki intiaanit puhu espanjaa, saati muita länsimaisten turistien taitamia kieliä. Meksikon hallitus on tukenut 1990-luvulta alkaen maaseutualueiden matkailuhankkeita, jotka ovat pahimmillaan pilanneet ympäristöä ja häirinneet alkuperäisasukkaiden elämäntapaa. Matkailu on myös nostanut hintatasoa esimerkiksi Oaxaca de Juárezissa.

Ekoturismi eli kestävä matkailu, jossa kunnioitetaan ympäristöä ja paikallisväestön oikeuksia kasvattaa suosiotaan. Oaxacan turistitoimiston johtamassa hankkeessa vuoriston intiaanikylien alueelle on rakennettu yú´ú-nimellä kutsuttuja majoja turistien majoituspaikoiksi. Turistitalojen on tarkoitus tarjota lisätuloja kylien asukkaille, joiden pääelinkeino ei ole matkailu. Yú´ú:ssa yöpyminen on halpaa, mutta matkailijoiden tuomat rahat jäävät kyläyhteisön käyttöön. Oaxacaan ja muualle Etelä-Meksikoon on mahdollista matkata myös vapaaehtoistyöhön mm. ihmisoikeustarkkailijaksi.

 

Lue myös sivustomme Oaxaca-aiheiset artikkelit ja katso kuvareportaasi kahvinviljelystä.


Kuva: Laura Böök

 

Lähteet

Aukia, Liisa-Maija - Rautiainen, Sanna: Ekomatkailuhankkeiden vaikutukset Yavesían alkuperäisasukasyhteisössä.

Teoksessa Mäkiaho, Jari-Pekka - Kaakinen, Inka - Rinne, Piia (toim.), Megacitystä Milpalle - tutkimusretki Meksikoon 2006

Helsingin yliopiston maantieteen laitoksen tutkimusraportteja 43.

Herrmann, A. Kay: Community Tourism in Mexico. 27.5.2009
http://www.transitionsaboard.com/publications/magazine/9905/community_to...

Insight Guide Mexico. 2000 APA Publications.

Jääskeläinen, Soili - Honkala, Liisa - Kujanen, Kirsti (toim.): Meksiko. Teoksessa Maailmalla: Amerikka. 2009 Weilin+Göös.

Lonely Planet: Introducing Oaxaca. 27.5.2009
http://www.lonelyplanet.com/mexico/oaxaca-state/oaxaca

Mexico. Eyewitness Travel Guides. 2003 DK.

Mexico. 10. painos 2006 Lonely Planet.

Bookmark and Share