Artikkelit


Väkivallan historiasta rauhanomaiseen autonomiaan? Triqui-kansan ja San Juan Copalan tarinat

Tämä artikkeli on julkaistu aiemmin englanninkielisenä julkaisussa Sharing the Life of Other Mexico - The Way to autonomous San Juan Copala.

Triquit  ja heidän alueellaan toimivat puolisotilaalliset ryhmittymät olivat meille suomalaisille aktivisteille melko tuntematon asia vielä silloin, kun Jyri Jaakkola murhattiin matkalla San Juan Copalan yhteisöön. Järkytyksen ja surun keskellä nousi tarve tietää mistä on kysymys. 

Taistelu kansallisen sähköntuotannon puolesta kärjistyy Meksikossa

Meksikon sähkötyöntekijöiden ammattiyhdistys (SME) käynnisti koko maan laajuisen lakon vastaiskuna kansallisen sähköyhtiön Luz y Fuerza del Centron sulkemiselle. Lakko on osa laajempaa presidentti Felipe Calderónin ja yksityistämisen vastaista liikettä.

Uusi yhteiskunta liikkeellä: APPO ja yhteisöllisyys

Rubén Valencia Nuñez

Juan Manuel Martínez Moreno vapautettu ja julistettu syyttömäksi Brad Willin murhaan

Monista tuomareista koostunut oikeus kokoontui 17. helmikuuta Oaxacan kaupungissa Brad Willin murhasta syytetyn Juan Manuel Martínez Morenon tapauksen uudelleenkäsittelyyn ja vapautti hänet 14 vankilassa vietetyn kuukauden jälkeen.

Kuvareportaasi: Päivä kahvivijelmällä

03. Matka

Kuvasarja esittelee kahvintuotannon arkea Tanetze de Zaragozan kylässä Oaxacan pohjoisessa vuoristossa. Suurin osa kyläläisistä elättää itsensä kahvinviljelyllä. Kun kahvin maailmanmarkkinahinta 90-luvun alussa romahti, monet kylän miehistä joutuivat lähtemään tilapäistöihin joko Yhdysvaltoihin tai Méxicoon. Ryhmä kotikyläänsä jääneitä naisia perusti luomukahviosuuskunnan nimeltä Yu Van, zapoteekin kielellä elävä maa.

Katso kaikki kuvat teksteineen.

 

Metsänsuojelu ja yhteisöllinen maanomistus Etelä-Meksikossa

Kokemukset Etelä-Meksikosta osoittavat, että maan yhteisöllisellä omistuksella ja hallinnoinnilla on positiivisia vaikutuksia metsien ja biodiversiteetin säilymisen kannalta. Metsien säilyminen on tärkeää maaseutuyhteisöille ja yhteisöjen usein jo olemassa olevat omat päätöksentekojärjestelmät sopivat myös metsiensuojeluhankkeiden hallinnointiin. Metsien säilymisen kannalta on keskeistä tukea maan säilymistä yhteiskäytössä.

 

Chiapas: virallisten ohjelmien riittämättömyys

Todellisia syyllisiä ei tuomita Bradley Willin murhasta

Oaxacan vuoden 2006 konflikti sai paljon kansainvälistä huomiota, kun mielenosoituksissa kuoli yhdysvaltalainen journalisti Bradley Will. Murhasta on tuomittu ja vangittu Oaxacan kansojen kokouksen APPO:n jäsen, oaxacalainen Juan Manuel Martínez Moreno. Häntä vastaan ei ole kuitenkaan todisteita ja oikeudenkäyntiprosessi on ollut monin tavoin epäoikeudenmukainen. Sen vuoksi lukuisat eri tahot tekevät työtä Martínez Morenon vapauttamisen ja tapauksen oikeudenmukaisen tutkimisen puolesta.

Tosi-tv Oaxacan malliin: vuoden 2006 kansanliike ja kamppailu mediasta

Kesäkuussa 2006 Etelä-Meksikon Oaxacassa syntyi laaja kansanliike vaatimaan korruptoituneen kuvernöörin eroa. Osavaltio toimi kuukausien ajan ilman virallista hallintoa. Kaupungin kaduista, naapurustojen barrikadeista ja kotiäitien valtaamasta televisioasemasta tuli tiloja jaetuille unelmille ja ruohonjuuritason toiminnalle.

Bookmark and Share