Artikkelit


Intiaanikansa kieltäytyy kuolemasta – maa on meksikolaisen wixarika-kulttuurin elinehto

Outi Hakkarainen

Wixarikat ovat jo vuosisatojen ajan joutuneet puolustamaan asuinalueitaan Läntisessä Sierra Madren vuoristossa. Heitä ovat ahdistelleet ja heidän maitaan anastaneet niin espanjalaiset valloittajat, katoliset munkkiveljeskunnat, Porfirio Díazin diktatuuri, korruptoituneet maatalousviranomaiset kuin naapurialueiden karjankasvattajat. 

Väkivallan historiasta rauhanomaiseen autonomiaan? Triqui-kansan ja San Juan Copalan tarinat

Tämä artikkeli on julkaistu aiemmin englanninkielisenä julkaisussa Sharing the Life of Other Mexico - The Way to autonomous San Juan Copala.

Triquit  ja heidän alueellaan toimivat puolisotilaalliset ryhmittymät olivat meille suomalaisille aktivisteille melko tuntematon asia vielä silloin, kun Jyri Jaakkola murhattiin matkalla San Juan Copalan yhteisöön. Järkytyksen ja surun keskellä nousi tarve tietää mistä on kysymys. 

Ilmastonmuutos, vihreä kapitalismi ja liikehdintä Meksikossa Cancúnin COP16-kokouksen ympärillä

Ympäristö-, ihmisoikeus- ja alkuperäiskansojen liikkeet ja moninaiset ruohonjuuritason verkostot ovat valmistautuneet Meksikon Cancúnissa juuri alkavaan COP16-kokoukseen. Ilmastoprotesteissa puhaltaa kapitalismin vastainen henki, mikä on ymmärrettävää alueella, jossa ”vihreän kapitalismin” tuotteiksi lasketut ilmastohankkeet uhkaavat lukuisia alkuperäiskulttuureja ja luonnon monimuotoisuutta. Meksiko tuottaa kasvihuonepäästöjä ilmakehään Brasilian jälkeen eniten Latinalaisessa Amerikassa ja saa osansa ilmastonmuutoksen vaikutuksista.  


Taistelu kansallisen sähköntuotannon puolesta kärjistyy Meksikossa

Meksikon sähkötyöntekijöiden ammattiyhdistys (SME) käynnisti koko maan laajuisen lakon vastaiskuna kansallisen sähköyhtiön Luz y Fuerza del Centron sulkemiselle. Lakko on osa laajempaa presidentti Felipe Calderónin ja yksityistämisen vastaista liikettä.

Kamppailu Lacandonin sademetsästä kiristyy: häätöjä ekoturismin ja palmuöljyplantaasien tieltä

Tammikuussa 2010 Chiapasin osavaltiossa Lacandonin sademetsässä häädettiin reilu sata kahden intiaanikylän asukasta sinne suunnitellun ekoturismikeskuksen tieltä. Häätäjinä toimivat poliisi, armeija ja ympäristösuojeluviraston henkilöstö. Kylät sijaitsevat Montes Azulesin luonnonsuojelualueella Ocosingon kunnassa.

Uusi yhteiskunta liikkeellä: APPO ja yhteisöllisyys

Rubén Valencia Nuñez

Juan Manuel Martínez Moreno vapautettu ja julistettu syyttömäksi Brad Willin murhaan

Monista tuomareista koostunut oikeus kokoontui 17. helmikuuta Oaxacan kaupungissa Brad Willin murhasta syytetyn Juan Manuel Martínez Morenon tapauksen uudelleenkäsittelyyn ja vapautti hänet 14 vankilassa vietetyn kuukauden jälkeen.

Guerreron yhteisöpoliisi: integroimista eristämisen sijaan

Guerreron osavaltiossa toimiva yhteisöpoliisijärjestelmä (La Policía Comunitaria) sai alkunsa alkuperäisväestön kyllästymisestä julkisen poliisin korruptoituneisuuteen sekä oikeusjärjestelmän kyvyttömyyteen ja piittaamattomuuteen tutkia rikoksia. Erityisesti Guerreron osavaltiossa ovat olleet jo pitkään jatkuneina ongelmina köyhyys, turvattomuus, jatkuvat väkivaltateot, raiskaukset, huumekauppa ja ryöstöt. Yhteisöpoliisin tarkoituksena on katkaista rikosten kierre ja saavuttaa oikeutta, johon Meksikon valtion järjestelmä ei ole vastannut. 

Huumesota on sytyttämässä Meksikon liekkeihin

Meksiko käy jo kolmatta vuotta sotaa huumevälittäjiä vastaan. Melkeinpä mitkä tahansa keinot tulevat kysymykseen, kun huumekartellien valtaa pyritään kitkemään. Siviilitkään eivät ole missään vaiheessa välttyneet armeijan ja erikoisjoukkojen mielivallalta. Silti menestystarinat leimaavat huumesodan uutisointia: pidätykset, huume-erien tuhoamiset ja tunnustukset. Totuus on kuitenkin toisenlainen.

 

Alkuperäiskansat hakevat yhteistä ääntä

Meksikon‭ ‬110‭ ‬miljoonasta asukkaasta vähintään‭ ‬10‭ ‬miljoonaa kuuluu alkuperäiskansoihin,‭ ‬joihin‭ ‬lasketaan‭ ‬62‭ ‬eri etnolingvististä ryhmää.‭ ‬Suurin osa alkuperäiskansoista‭ ‬elää Etelä-Meksikossa.‭ ‬Yhteisöt sinnittelevät syrjinnän,‭ ‬maaoikeuskiistojen ja köyhyyden kaltaisten ongelmien parissa ja järjestäytyvät puolustamaan oikeuksiaan.

Bookmark and Share