Amnesty Internationalilta uusi raportti ihmisoikeuksien puolustajien häirinnästä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on 21.2.2010 julkaissut raportin Standing up for justice and dignity: Human Rights Defenders in Mexico. Raportista kerrotaan, että Meksikon viranomaiset eivät täytä velvollisuuttaan suojella ihmisoikeuksien puolustajia murhilta, väkivallalta ja uhkauksilta. Erityisen suuressa vaarassa ovat alkuperäiskansojen ja köyhien yhteisöjen oikeuksien puolustajat. Lähes kahdessakymmenessä esimerkissä kerrotaan murhista, väkivallasta, häirinnästä, uhkailusta ja vangitsemisesta tekaistujen syytteiden perusteella vuosina 2007 - 2009.

Amnesty International saa jatkuvasti lisää tietoja vastaavista tapahtumista. Koska Meksikon viranomaiset eivät pysty suojelemaan ihmisoikeuspuolustajia, joutuvat nämä turvautumaan lähes yksinomaan Amerikan ihmisoikeustoimikunnan päätöksiin saadakseen suojelua. Tämän pitäisi kuitenkin olla viimeinen turvakeino, ei ensimmäinen ja ainoa vaihtoehto.

Tuorein raportti internetissä:
Standing up for justice and dignity: Human Rights Defenders in Mexico

Amnesty Internationalin joulukuussa 2009 julkaisema raportti armeijan tekemistä ihmisoikeusloukkauksista:
Mexico: New Reports of Human Righs Violations by the Military

 

Alla Amnesty Internationalin 22.01.2010 julkaisema lehdistötiedote.

Meksikon on suojeltava ihmisoikeuspuolustajia häirinnältä

Meksikon viranomaiset eivät täytä velvollisuuttaan suojella ihmisoikeuspuolustajia murhilta, väkivallalta ja uhkauksilta, kertoo Amnestyn tuore raportti. Erityisen suuressa vaarassa ovat alkuperäiskansojen ja köyhien yhteisöjen oikeuksien puolustajat.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportti Standing up for justice and dignity: Human Rights defenders in Mexico kuvaa, kuinka meksikolaisia ihmisoikeuspuolustajia yritetään kovin keinoin estää tekemästä työtään. Lähes kahdessakymmenessä esimerkkitapauksessa kerrotaan murhista, väkivallasta, häirinnästä, uhkailusta ja vangitsemisesta tekaistujen syytteiden perusteella vuosina 2007 - 2009.

”Ihmisoikeuksien puolustaminen Meksikossa on hengenvaarallista eikä hallitus tee riittävästi ongelman ratkaisemiseksi”, sanoo Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen. ”Aina kun ihmisoikeuspuolustaja joutuu väkivallan tai uhkailujen uhriksi, monet muutkin joutuvat harkitsemaan työnsä riskejä. Hyökkäykset vievät toivon myös niiltä ihmisiltä, joiden puolesta ihmisoikeusaktivistit työskentelevät.”

Amnestyn mukaan kymmenistä ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuvista loukkauksista vain hyvin harvat tutkitaan tehokkaasti ja vielä harvemmat päätyvät oikeuteen. Yhdessäkään raportin esimerkkitapauksista ei ole suoritettu täydellistä tutkintaa ja vain kahdessa tapauksessa epäillyt on pidätetty.

Alkuperäiskansojen ja köyhyydessä elävien yhteisöjen oikeuksien puolustajat sekä ympäristönsuojelijat ovat Meksikossa erityisen suuressa vaarassa, koska heidän koetaan puuttuvan poliittisiin ja taloudellisiin valtarakenteisiin. Heidät leimataan riitapukareiksi ja häiriköiksi eikä heidän työnsä arvoa ymmärretä.

Valtioilla on velvollisuus varmistaa, että ihmisoikeuspuolustajat voivat tehdä työtään rauhassa. Amnesty vaatii Meksikon hallitusta kehittämään tehokkaan ja kattavan ohjelman ihmisoikeuspuolustajien suojelemiseksi.


www.amnesty.fi

Bookmark and Share